Opdruksteun

Wat is een opdruksteun en waar is het goed voor?

Wat is een opdruksteun?

Voor een sterk, gespierd lichaam hoef je niet per sé naar de sportschool. Een multifunctionele optrekstang biedt je de mogelijkheid om thuis de oefeningen te doen waar topatleten, turners, profboksers en het leger al decennialang bij zweren. Trainen dus, om ècht fit en sterk te worden.. Je kunt alle bewegingen die je in de sportschool ziet ook thuis doen, maar dan wel op een veilige manier. Opdruksteun bijvoorbeeld vergroot het effect van opgehaalde weights en geeft extra spierkracht.

Oefeningen die je kunt doen met een opdruksteun:

  • Chin ups: (onderhandse greep) Hoewel dit technisch gezien een rugoefening is, activeert de chin-up ook je biceps en borstspieren. Wanneer pull-ups te moeilijk zijn, probeer dan eens chin-ups.
  • Pull ups: bovenhandse greep) Vergeleken met de chinup activeert de pull-up het onderste deel van je trapezius optimaler – essentieel voor het creëren van een v-vormige torso. De oefening traint tegelijkertijd je lats en je infraspinatus, die helpen bij het roteren van je schoudergewrichten.
  • Leg raises: Leg raises is een verzamelnaam voor oefeningen waarbij je beide benen gebruikt. Bij leg raises worden beide benen tegelijkertijd omhoog getild, terwijl diegene die de oefening uitvoert plat, op zijn of haar rug, op de grond ligt. Omdat je plat op de grond ligt en wel beide benen tegelijkertijd omhoog probeert te brengen, wordt er flink wat energie en kracht van je buikspieren gevraagd.

Welke spieren train je met een opdruksteun?

Elke spiergroep van je lichaam kun je met het gebruik van een opdruksteun trainen. De belangrijkste spieren zijn de abdomino/lombale en extensor spieren, arm, rug, bilspieren , schouder- , en bovenrug spieren, die allemaal meehelpen om je lichaam in een hoogtebeweging te brengen.